Survival

Het Survival spel is in 2024 toegevoegd. Het competitieve spel waarmee we denken veel driebanders een plezier mee te doen. Maar kan natuurlijk ook prima gebruikt worden in een libre variant.

Survival wordt meestal gespeeld met twee delen (helften) van 45 minuten met 4 spelers. Maar met de Biljarteller kan Survival ook met 3 of 2 spelers worden gespeeld. Naar believen kan er met meer dan 2 delen gespeeld worden en ook de duur van zo’n deel kan vrij ingesteld worden. Er kan gespeeld worden met een tijdklok/stootklok waarvan de duur ingesteld kan worden. Spelers kunnen timeouts gegeven worden en er kan ingesteld worden hoeveel seconden aan de tijdklok wordt toegevoegd bij gebruik van een timeout.

Biljarteller bepaald niet zelf dat een deel is afgelopen bij het verstrijken van de duur van een deel. De arbiter bepaald wanneer de laatste ronde van een deel aangebroken is en dit kan in de app worden ingevoerd door op het oranje klok/bel-icoontje te drukken. Op het scorebord zal dan aangegeven worden dat de huidige ronde/beurt de laatste ronde van dit deel is. Aan het einde van deze laatste ronde wordt het huidige deel afgesloten door de app en kan, na een in te stellen pauze, het volgende deel gestart worden.

Iedere partij ontvangen alle spelers een vast aantal punten per deel, bijvoorbeeld 30 punten. In principe krijgen spelers dit aantal punten aan het begin van elk deel erbij. Dus als gespeeld wordt met 30 punten en 2 helften, dan krijgt elke speler 30 punten aan het begin van de partij en krijgt de speler 30 punten erbij aan het begin van de tweede helft.

Wanneer een speler een carambole maakt, dan krijgt die speler een aantal punten gelijk aan het huidige aantal tegenstanders en wordt bij iedere tegenstander 1 punt in mindering gebracht. Een speler kan hierdoor tijdens een deel op 0 of minder punten uitkomen. Als een speler aan het einde van een ronde 0 of minder punten heeft, dan kan deze speler besluiten om te pauzeren tot de speler aan het begin van het volgende deel weer nieuwe punten erbij krijgt, of om door te spelen door alvast de nieuwe punten van het volgende deel te gebruiken. Als er geen volgend deel meer is, dan is de partij voor deze speler afgelopen en spelen de overgebleven spelers verder.

De spelersvolgorde bij aanvang van de partij en bij aanvang van elk volgende deel wordt willekeurig bepaald door de app. De spelersvolgorde wordt steeds aan het begin getoond in een popup-bericht in de app. Eventueel kan een nieuwe willekeurige spelersvolgorde bepaald worden door op het spelerswissel-icoon te drukken.