Geplaatst op

Competitie beter maken met de Teamcaptain app

Teamcaptain app van Biljartteams

Contact met de buitenwereld.
Door de pandemische omstandigheden ligt er een boel stil. Hier en daar wordt nog gespeeld, bij mensen thuis of in besloten kring, maar competities liggen stil. We wachten allemaal met smart op betere tijden, maar dat wil niet zeggen dat wij ondertussen stilzitten. We steken juist extra energie in nieuwe idee├źn om het biljarten leuker en makkelijker te maken. Nu ja, de biljartsport zelf gaan wij niet leuker of makkelijker maken, maar wel wat nodig is om het biljarten mogelijk te maken. Want teams samenstellen, competitieschema’s maken en verspreiden, en natuurlijk scores bijhouden, verzamelen, goedkeuren, opsturen en verwerken vergt de tomeloze inzet van vrijwilligers die zelf vaak ook liever hun tijd willen besteden aan het biljarten zelf. Met deze gedachte hebben we tenslotte ook ons digitale scorebord ontworpen: het scorebord moest niet alleen scores mooi laten zien aan het publiek maar het moest het bijhouden en delen van scores en uitslagen ook makkelijker maken. Omdat de bediening met een app op je telefoon gebeurd, is het opslaan en delen van uitslagen erg eenvoudig geworden.

En toch… het kan beter.
Want de uitslagen van competitiewedstrijden komen op iemands bord terecht en het verwerken van al deze uitslagen is best een klus. De uitslagen verwerken houdt tegenwoordig meestal in dat ze ingevoerd moeten worden in een of ander competitiemanagementsysteem. Dit is steeds vaker een online webgebaseerd systeem of een desktop applicatie of een Excel-spreadsheet. Maar eigenlijk altijd moeten de uitslagen handmatig in het systeem ingevoerd worden, en vaak ook nog door 1 persoon: de competitiebeheerder.
Kan een digitaal scorebord een uitslag eigenlijk niet geheel automatisch invoeren in een competitiemanagementsysteem? Dus niet alleen versturen en delen, maar invoeren in het uiteindelijke systeem zodat daar geen handwerk meer aan te pas komt. Onze Biljartteller scoreborden zouden dat moeten kunnen, vinden wij. Maar eenvoudig is dat niet. Want hoe koppel je het scorebord aan al die verschillende systemen? Dat vergt niet alleen samenwerking met de makers van die systemen, maar ook dat het scorebord aangesloten is op het internet. En dat laatste is niet zo’n goed idee (voor de eenvoud, veiligheid, beheersbaarheid etc.). Maar dat laatste is niet een probleem voor onze scoreborden. De bediening gaat immers met een mobiele app die meestal wel verbinding met het internet heeft. Het echte probleem is dat een koppeling tussen een digitaal scorebord en een competitiemanagementsysteem helemaal geen goede oplossing is! Want je wilt als competitiebeheerder toch niet elk team verplichten om een bepaald merk en type scorebord te gaan gebruiken? Nu zien we natuurlijk het liefst dat iedereen wel onze scoreborden gebruikt, maar dan wel graag omdat ze zelf voor het beste scorebord kiezen en niet omdat het ze verplicht wordt.

Dus… dat moet beter kunnen.
De beste en juiste oplossing is een manier om automatisch uitslagen in te voeren in online systemen die iedereen kan gebruiken, onafhankelijk van welk digitaal scorebord je gebruikt of welk online competitiemanagementsysteem je gebruikt. Een praktisch onmogelijk opgave want dat vereist samenwerking tussen alle digitale scoreborden en online systemen. Dat krijg je niet zomaar voor elkaar. Met al die partijen om tafel zitten en het eens proberen te worden? Dat is geen recept voor succes. Maar wij kunnen wel zelf het fundament hiervoor leggen. We kunnen een oplossing maken die onafhankelijk is van ons eigen Biljartteller scorebord en eenvoudig aangesloten kan worden op andere scoreborden en online systemen. Een oplossing waar iedereen potentieel beter van wordt.

.. en onze oplossing daarvoor bestaat uit een nieuwe app voor op je telefoon:

De “Biljartteam Teamcaptain” app!

En die app is speciaal ontworpen voor 1 taak: het automatisch invoeren van uitslagen in competitiemanagementsystemen. En wel zo simpel en eenvoudig mogelijk (voor de gebruiker dan, technisch komt er wel een en ander bij kijken). De app heeft namelijk als doel: werk uit handen nemen van vrijwilligers. In de praktijk werkt de app ongeveer als volgt:

  1. De app haalt de nog te spelen wedstrijden voor een team op uit het online systeem.
  2. De teamcaptain van het thuisspelende team voert op zijn/haar smartphone de uitslag (-en van de partijen) van een wedstrijd in.
  3. De teamcaptain van het uitspelende team ontvangt deze uitslag op zijn/haar smartphone.
  4. De teamcaptain van het uitspelende team bevestigd (of betwist) deze uitslag met een druk op een knop.
  5. De apps van de teamcaptain sturen de uitslag met bevestiging naar het online managementsysteem.

Of… als u een digitaal scorebord hebt dan gaat het ongeveer als volgt:

  1. De app haalt de nog te spelen wedstrijden voor een team op uit het online systeem.
  2. De teamcaptain van het thuisspelende team scant een QR-code van het digitale scorebord met daarin de uitslag.
  3. De teamcaptain van het uitspelende team ontvangt deze uitslag op zijn/haar smartphone.
  4. De teamcaptain van het uitspelende team bevestigd (of betwist) deze uitslag met een druk op een knop.
  5. De apps van de teamcaptain sturen de uitslag met bevestiging naar het online managementsysteem.

Het tonen van een QR-code met de uitslag kan eenvoudig aan elk digitaal scorebord toegevoegd worden. Dat is vooral een kwestie van willen van uw scorebordfabrikant. Ons Biljartteller scorebord ondersteund het scannen van QR-codes natuurlijk al wel. Sterker nog, het tonen van de QR-code wordt gedaan door de Biljartteller app die door iedereen, met of zonder Biljartteller scorebord, gratis te gebruiken is.

Maar wat als u, om wat voor reden dan ook, geen online managementsysteem gebruikt? En wilt u uitslagen makkelijker in kunnen voeren in een desktop applicatie of Excel-spreadsheet? Dit is ook het geval bij onze eigen bond, de EBBB. En we werken aan een eigen oplossing voor de EBBB waarbij de app de uitslagen opslaat in de cloud waaruit vervolgens overzichten gedownload kunnen worden voor verdere verwerking. Weer is het doel: zo eenvoudig mogelijk in het gebruik en zoveel mogelijk werk uit handen nemen. Later dit jaar gaan we besluiten of we deze oplossing ook aan anderen gaan aanbieden (dus we beloven nog even niks).

De “Biljartteam Teamcaptain” app wordt op het ogenblik uitvoerig getest en is dus grotendeels klaar voor gebruik. Maar de app wordt pas nuttig als ie gekoppeld kan worden aan online managementsystemen. We zijn al in gesprek met de maker en beheerder van een online managementsysteem. Over het wie, wat en wanneer volgt binnenkort een aankondiging. Is uw interesse gewekt door dit verhaal en wilt u graag een koppeling in de app voor het onlinesysteem dat uw gebruikt? Neem dan vooral contact op met de maker/beheerder van dat systeem en zeur ze de oren van het hoofd. Dat `zeuren’ gaan wij namelijk niet doen, maar wij staan open voor samenwerking met elk online managementsysteem dat bij ons aanklopt. Hoe meer koppelingen, hoe meer vreugd voor meer biljarters tenslotte.